Vorige week zat ik in een opleidingsdag…

en hadden we het over kernkwaliteiten.
Op het scherm stond ‘Wiens gedrag hou jij in stand?
Ik vond dat zo’n interessante zin.

Kernkwaliteiten zijn dus eigenschappen die tot de kern van een persoon behoren.
Ze doordringen de hele mens.
De kernkwaliteiten kleuren je als mens.

Jouw herstel versus jouw kwaliteiten

Toen we het erover hadden, moest ik direct denken aan de herstelperiode van mijn eetstoornis. In die periode heb ik verschillende keren stilgestaan bij mijn kernkwaliteiten.

Aan de beginperiode van mijn eetproblemen en eetstoornis zag ik helemaal geen kwaliteiten in mezelf.
Sterker nog.
Ik was mijn hele identiteit kwijt.

Gaandeweg leerde ik, met kleine stapjes, dat ik veel meer was dan de eetproblemen, later de eetstoornis en het beeld dat ik van mezelf had.

Ik (her)ontdekte mezelf.
Ik ontdekte wat ik belangrijk vond en nodig had.
Ik mocht keuzes maken, bij mezelf blijven en geven aan mezelf wat ik nodig had.

Ieder mens bezit dus kernkwaliteiten!

Misschien vraag je je wel af: waarom leven en functioneren mensen niet gewoon altijd vanuit hun kwaliteiten?
Dat komt door stress, angst en zorgen die mensen kunnen voelen. Als het leven spannend wordt, neemt de kans toe dat we doorschieten in onze kwaliteiten. Dan schiet je door in je valkuilen en die helpen ons niet meer. 

Stel dat je iemand bent die heel graag voor anderen wil zorgen. Je wilt dierbaren graag helpen bij van alles en nog wat. Als je dit teveel doet en je er dus in doorschiet dan wil je steeds meer en meer gaan doen. Daar haal je op een gegeven moment niet meer genoeg voldoening uit. Het voelt alsof mensen je niet genoeg waarderen en dat levert je bijvoorbeeld onzekerheid op dus ga je nog harder werken in het zorgen voor anderen. 

Het kan ook zo zijn dat je iemand bent die nauwkeurig is. Je wilt alles graag goed doen. Overal in uitblinken. Tot in de puntjes. Als je hierin doorschiet dan word je perfectionistisch. Dat kost je veel energie want je zult het gevoel krijgen dat je je niet goed genoeg voelt of misschien wel niet goed genoeg bent. Voor jouw gevoel moet je aan een standaard voldoen en dat hou je op de langere termijn niet vol. 

Eigenlijk is het dus superzinvol om goed zicht te hebben op jouw kernkwaliteiten. Als je weet wat jouw kernkwaliteiten zijn, dan weet je ook wat jouw valkuilen zijn. Valkuilen zijn niet per se slecht. Integendeel. Als je weet wat je valkuilen zijn, dan kun je ze ook omzetten in kernkwaliteiten. Want die zitten ook in jou!

Hoe je dat doet?

Door bij mij in te stappen in een coachtraject 😉

Om je alvast een tipje van de sluier op te lichten:
Verandering begint bij het zien wat er gebeurt. Geef jezelf het signaal dat je gezien en gehoord wordt door toe te staan wat je eigenlijk écht nodig hebt. Dit is geen makkelijke weg. Wél een eerlijk proces richting jezelf. En misschien zit je vast in één van jouw valkuilen zoals controledrang… dan is het maken van een keuze voor verandering een uitdaging. En weet dat alles waar je aandacht aan geeft groeit. Dus…

Kies jij voor jezelf? 

Laat het me weten als ik hierin iets voor je kan betekenen.

Pin It on Pinterest