Misschien herken je (één van) de volgende uitspraken:

“Ik wil zo graag positief in het leven staan, maar het lukt me niet”
“Ik wil mezelf accepteren zoals ik ben, maar dat kan ik niet”
“Ik wil gelukkig zijn, maar zo voel ik me niet”
“Ik wil me zelfstandig voelen, maar ik ben zo afhankelijk”
“Ik wil me gezien en gehoord voelen, maar ik doe er niet toe”
“Ik wil vol vertrouwen in het leven staan, maar zo voel ik me niet”

Je bent echt niet de enige die dit soort gedachten heeft.
Zelf heb ik ze natuurlijk ook (gehad).

Ook gedachten zoals “Ik walg van mezelf”, “Ik durf niet eens in de spiegel te kijken”, “Ik schaam me dood voor mijn lijf”, “Ik stel niks voor, wie zit er nu op mij te wachten”… Ga zo maar door.

Het zijn allemaal beperkende overtuigingen.

“Zo ben ik nou eenmaal” hoor ik zó vaak in mijn coachsessies…

Mijn haren gaan rechtop staan.
Je bent niet zo!
Je bent erin gaan geloven dat je zo bent.

We zijn hard voor onszelf. Te hard!

Hoe vaak zeg je wel niet tegen jezelf “Zie je nou wel” en dan komt jouw innerlijke criticus weer om de hoek kijken. Die praat negatief tegen je. Hiermee voel je schuld, schaamte, laag zelfvertrouwen en soms zelfs depressieve gevoelens. Het bepaalt je zelfbeeld en hoe jij in het leven staat.

Het zijn ingesleten patronen

Een pad dat je keer op keer op keer bewandelt. Het wordt een gewoonte om dat pad iedere keer weer te nemen. Als je dat blijft doen, weet je niet beter dan dat dit het enige pad is dat je kunt bewandelen. Hierin schuilt vaak een beperkende overtuiging over jezelf en die zorgt ervoor dat je er steeds meer in gaat geloven want je blijft deze weg dus bewandelen.
Wat belangrijk is om jezelf te realiseren: deze heb je ergens aangeleerd.

Vaak wordt gezegd dat je beperkende overtuigingen pas wilt of kunt veranderen wanneer je het gevoel hebt dat je deze móet veranderen. Dat is onzin! Het is natuurlijk niet het enige moment waarop in actie kunt komen.
Je hebt ook zoiets als verlangens. Het verlangen om iets te bereiken, anders in het leven te staan, een succes te vieren, waarde toe te voegen en zoveel andere manieren om ergens naar te verlangen.

Iets dat je ooit aangeleerd hebt, kun je ook weer afleren!

Of het nu gaat om overtuigingen, gedragingen of gedachten.

Veranderen van een verlangen. Hoe doe je dat?

Bepaal jouw verlangen. Jouw “waarom”, “doel” of “droom”. Als je weet wat jouw wens is, dan weet je waar je je op moet richten en welke acties je te ondernemen hebt. Dit kan zoveel meer energie geven dan alleen maar handelen vanuit een gevoel van móeten.

Eerste stap naar verandering

Het is belangrijk dat je jezelf eerst bewust wordt van wat je tegen jezelf zegt en wat je doet. Op een liefdevolle manier. Ik kan je hierbij helpen. Graag zelfs! Ik doe dat door jou de vraag te stellen ‘Wat zou je zeggen tegen je allerbeste vriendin als deze in dezelfde situatie zit als jij?’

Ik weet zeker dat je dan niet de beperkende overtuigingen gaat noemen die aan het begin van deze tekst staan. Dat zou je toch nooit tegen haar zeggen?
De vraag is alleen: waarom zeg je het dan wel tegen jezelf?

Dus…

Let er de komende tijd eens op wat je tegen jezelf zegt. Ben je positief en liefdevol voor jezelf of negatief en hard?
Als je dan merkt dat je negatief en hard bent, vraag jezelf eens af wat je ook alweer tegen je allerbeste vriendin zou zeggen. Wat zou je haar adviseren te doen? Gun jezelf dat ook! Wees lief voor jezelf!

Hoe zit het met jou?
Komt verandering voort uit een gevoel van móeten of een verlangen?

Pin It on Pinterest