Een gezonde relatie met jezelf is jouw fundament. Jouw basis. Het gevoel dat je met twee benen op de grond staat en je op jezelf kunt rekenen. Ook als je het even moeilijk hebt. Dan weet je zelf wat het beste voor je is. Als je deze gezonde relatie met jezelf hebt, kun je ruimte maken voor alles van jezelf. Ook voor jouw onzekerheden en imperfecties. Als je dit omarmt, voel je je completer en maak je ruimte voor het gevoel dat je vrij bent om écht jezelf te zijn. Dan sta je in verbinding met je lijf.

Maar ja… wat betekent dat dan en hoe doe je dat dan?

Je lichaam geeft altijd bepaalde signalen en daar reageren we op. Als je bijvoorbeeld in gesprek bent met iemand en je merkt aan jezelf dat je bij deze persoon altijd een hoge ademhaling hebt en een knoop in je maag voelt. Dan reageer je hierop door minder of niet meer met deze persoon af te spreken of je verlegt je grenzen.

Daarom is het ook zo belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom je doet wat je doet en ook waarom je dat dan zo doet. Wat maakt nou dat je je voelt zoals je je voelt? En wat zou je willen veranderen zodat je lekkerder in je vel zit? Het is eigenlijk interesse tonen voor jezelf en jezelf een spiegel voor houden. En dat doen we elke dag. Of misschien doe je het niet en zou je het wel moeten of willen doen.

Wat zeg jij tegen jezelf?

Besteed maar eens aandacht aan wat je geregeld tegen jezelf zegt. Ben je lief en positief voor jezelf of ben je streng en negatief? Gaat het bewust of onbewust? Als je meer inzicht krijgt in je eigen denken dan boek je winst.

Wat voel je in je lijf?

Sta eens stil bij hoe je eigenlijk in je vel zit. Ben je ontspannen, voel je je gestrest, heb je pijn in bepaalde lichaamsdelen… En voel je wel echt wat je voelt of sta je daar eigenlijk niet echt bij stil. Leef je je leven, focus je je vooral op je taken en verantwoordelijkheden en verdoezel je eigenlijk hoe je in je vel zit? Herken dit, erken het en onderneem actie.

Zorg je goed voor jezelf?

Ben je in verbinding met jezelf? Sta eens voor de spiegel en stel jezelf de vraag: hoe zorg ik voor mezelf, maak ik tijd voor mezelf of voor ontspanning en wat neemt de meeste tijd van mijn dag in beslag? Is dat goed voor mezelf zorgen?

Zelfacceptatie

Als ik dit zo allemaal met jullie deel, bedenk ik me ineens dat ik ook heel vaak gedachten had zoals “is het wel normaal hoe ik denk?”, “is het wel oké hoe ik naar mezelf kijk?”, “leg ik de lat niet te hoog voor mezelf?”, “zie ik er raar uit?”, “wat zullen anderen wel niet van me denken?”, “mag ik dit wel voelen?”, en ga zo maar door. Ik heb me jarenlang afgevraagd of ik wel goed genoeg ben zoals ik ben. Dat is ook logisch he. In meer of mindere mate heeft iedereen dit weleens. Alleen ik merkte bij mezelf dat ik er wel heel veel last van had. Zeg maar de hele dag door.

Angst om afgewezen te worden

Twee jaar terug kreeg ik deze spiegel voorgehouden. En ik kwam erachter dat het gebrek aan zelfacceptatie mijn leven in de weg stond. Zelfacceptatie heb je nodig om een gezond en tevreden leven te leiden. Dat we allemaal zo’n moeite met zelfacceptatie hebben, komt doordat we zo ontzettend graag door anderen geaccepteerd willen worden. We zijn bang voor afwijzing op de minder mooie kanten van onszelf. Of misschien wel in zijn geheel. Dus laten we deze niet zien aan de buitenwereld en strafte ik mezelf hier op af in mezelf (bijvoorbeeld door tegen mezelf te zeggen dat ik niet altijd zo serieus moet reageren op dingen of dat ik zo langzamerhand toch wel normaal voor een groep moet kunnen staan aangezien ik de 40 al gepasseerd ben…).

Ik ben er ook achter gekomen dat het niet nodig is om jezelf de hele tijd anders voor te doen dan je daadwerkelijk bent. Je hoeft niet te voldoen aan het beeld dat je jezelf oplegt of waarvan je denkt dat je moet voldoen aan het beeld van anderen. Als je jezelf accepteert, accepteren anderen jou zoals je bent. Om wie je bent, als mens.

Een verdomd lastig proces

Je kunt jezelf accepteren en van jezelf houden mét alles wat daarbij hoort. Dus ook de dingen waar je (nog) niet zo goed in bent. Het leren omarmen van je imperfecties en jezelf accepteren is een proces. Dit proces is soms verdomd lastig. Het grootste issue is vaak het verschil accepteren tussen kunnen en willen. Als je leert om te gaan met jezelf (jouw zijn) gebeurt dat stap voor stap. Je kunt niet een knop omzetten en dan ineens perfect omgaan met alles. Want je hebt er jaren over gedaan om jouw overtuigingen, gedragingen en gewoonten op te bouwen. Dus het kost tijd om dat weer af te leren en te veranderen. Ook ik. Ik leer nog iedere dag. Want er komen geregeld situaties op mijn pad die me opnieuw laten kijken naar wie ik eigenlijk ben en dat geeft me de kans om daar op mijn eigen manier mee om te gaan. 

Jezelf de tijd geven om dit proces volledig te doorlopen, onder begeleiding, geeft veel kans op langdurige verandering. Want als jij in een situatie zit waarin je jezelf even kwijt bent en je weet het allemaal even niet meer of je wordt geleefd door situaties om je heen, dan gaat het erover hoe jij daar als persoon mee dealt. Juist dat kan alles op scherp zetten.

Jij mag ook ruimte innemen

Dan volgt het pijnlijke stukje… de les van het ongemak want je realiseert je dat je ruimte mag of kunt innemen. Het kunnen stoppen met altijd maar aanpassen om te voldoen aan verwachtingen van jezelf en anderen.

Het werken aan jouw ik, jouw persoonlijke ontwikkeling, daagt je uit en geeft je focus. Altijd. In jouw hele leven en niet alleen in één situatie. Want jarenlange patronen zullen hun werk willen blijven doen om in jouw comfortzone te blijven. En daar zit precies de kans naar groei. Naar jouw persoonlijke vrijheid. En naar échte acceptatie van jezelf. Dat gaat met vallen en opstaan zoals dat loopt in het echte leven. Met fijne en pijnlijke gebeurtenissen. Eigenlijk is dat nu.

Kom uit jouw comfortzone

Vraag jezelf eens af: ben ik aan het liefhebben, of ben ik aan het zoeken naar liefde? Als je op liefde gaat wachten, kun je lang wachten. De keuze om de gezonde relatie met jezelf te hebben, om jouw kwetsbaar mooie ik te omarmen, maak jij. Niemand anders!

Hoe zou het voor jou zijn om hiermee bezig te zijn? Wil jij leren je imperfecties te omarmen en jezelf te accepteren? Laat het me weten. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en gedachten hierover. Waar loop jij tegenaan?

Pin It on Pinterest