Tegenwoordig kan je overal wel een coach voor vinden.
Iedereen mag zichzelf ook zo noemen.
Het is geen beschermde beroepsgroep.
Daardoor is er een wildgroei aan coaches ontstaan.
Ook coaches die niet gediplomeerd zijn.
En wel allerlei mensen coachen en helpen.
Daar vind ik wat van…

Want kunnen al die coaches echt goed coachen?
Wie controleert dat?
En waar moet je eigenlijk op letten als je hulp zoekt bij bijvoorbeeld een eetprobleem, eetstoornis of laag zelfbeeld?

Ik geloof erin dat er coaches zijn die iemand goed kunnen begeleiden zonder daarvoor geleerd te hebben.
In de meeste gevallen is er niks aan de hand als je gecoacht wordt door iemand zonder die theoretische kennis.
Maar als het fout gaat, gaat het ook echt goed fout.

Als coach moet je weten met welke problematiek je te maken hebt.
Een goede coach weet wat hij of zij kan, en ook wanneer deze moet doorverwijzen.
Elke goede coach laat mensen naar hun eigen mogelijkheden kijken om tot de gewenste gedragsverandering te komen.

Zelf hersteld zijn van een eetstoornis is niet genoeg om anderen te helpen. Iemand die een eetstoornis heeft, is enorm kwetsbaar.
Als een coach puur en alleen maar vanuit zijn of haar eigen ervaring werkt, bestaat het gevaar dat hij of zij persoonlijke issues op de ander (degene die gecoacht wordt) projecteert en hem of haar een verkeerde richting op stuurt.
Hoe je dit voorkomt, leer je tijdens een goede coachopleiding.

Zolang een coach nog geen beschermd beroep is en er niet één bestand bestaat waarin alle gecertificeerde coaches staan, wil ik je meegeven: ga alleen in zee met een erkend, professioneel coach.
Dit zijn coaches die een portfolio hebben moeten aanleveren waarin onder andere hun afgeronde opleiding en aantal coachuren staan.
Ze moeten bewijzen dat ze genoeg hebben gedaan aan bij- en nascholingsactiviteiten en voldoende vlieguren hebben gemaakt.

Wees dus kritisch wanneer je zoekt naar hulp bij je eetstoornisherstel.
Luister ook naar je gevoel.
Want de klik tussen jou en de coach is cruciaal.
Alleen als jij je voor 100% kunt openstellen en eerlijk kunt zijn, kun je werken aan herstel.
Je mag dus best sceptisch zijn en twijfelen over coaches die gouden bergen en quick fixes beloven met een prachtige methode die ze toepassen bijvoorbeeld.

Dit alles is precies de reden waarom ik een post hbo coachopleiding ben gaan volgen en heb afgerond.
Ik mag mezelf een erkend, professioneel coach noemen.
Ik vind dat superbelangrijk.
Voor mezelf en vooral voor jou!

Waar moet jij dus op letten als je een coach zoekt bij het herstellen van je eetstoornis?
  1. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden
    Ieder mens is anders dus is het belangrijk dat de coach samen met jou kijkt welke coachtechniek(en) en -methode(n) voor jou werken.
    Zo werk ik met verschillende coachmogelijkheden. De ene keer is dit bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie en de andere keer is dat NLP. Het kan ook systemisch werken zijn. Of een combinatie hiervan. Het is maar net wat bij jou(w problematiek) past.
  2. Luisteren, samenvatten en doorvragen
    Ik zei het al. Ieder mens is anders. Dus ook hier is het belangrijk dat jij jouw verhaal doet en de coach luistert. Naar elk verhaal, elke situatie die je vertelt. En hierop doorvraagt en doorvraagt. Totdat de coach een meer helder beeld heeft van jou en je verhaal. Dan vat de coach samen naar wat hij of zij gehoord heeft en ook met dat inzicht kan jij het eens zijn of niet. Samen vullen jullie elkaar aan.
  3. Jullie leren van elkaar
    Het is een veelgemaakte fout dat jij van een coach leert door alleen te luisteren naar hem of haar. De coach leert ook van jou. Door open en eerlijk jouw verhalen te delen met de coach kan hij of zij de juiste vragen stellen. Zo leren jullie elkaar beter kennen. Dat is de reden dat ik de mensen in mijn praktijk ook altijd vraag na afloop van elke sessie een reflectieverslag te schrijven zodat ik weet wat je hebt opgestoken uit een coachsessie, wat je ervan geleerd hebt, hoe je wilt dat je een volgende keer verder gaat etc. Ik waardeer jouw inbreng. Sterker nog, ik heb het nodig!
  4. Jij bent aan het woord
    Elke coach, psycholoog of therapeut praat graag. Het is alleen de bedoeling dat vooral jij de kans krijgt om te praten! Je betaalt niet voor niets zoveel geld aan je coach. Jij wilt je verhaal kwijt, elke keer weer, en het liefst nog meer omdat een goede coach doorvraagt.
  5. Je krijgt een spiegel voorgehouden
    Dit kan ongemakkelijk of pijnlijk zijn maar is wel waarom je bij een coach, psycholoog of therapeut komt wanneer je eerlijk bent. Je bent natuurlijk niet voor niets op zoek gegaan naar hulp bij het herstellen van je eetstoornis. Bepaalde dingen zitten in je blinde vlek(ken) en een goede coach wijst je hierop zodat jij het leert zien en kunt veranderen. Met alle goede bedoelingen. Als een coach alleen met je meepraat, kom je niet zo ver in je herstel. Een goede coach confronteert je op een veilige manier.
  6. Goede coach-cliënt klik
    Ik noemde het al even. Een coach kan nog zoveel diploma’s en certificaten hebben en jaren ervaring. Als er geen vertrouwensband is tussen jou en de coach dan werkt het niet. Je wilt jezelf serieus genomen voelen door de coach en dat hij of zij respectvol met je omgaat. Als de klik er niet is, ga de samenwerking dan ook niet aan want dat zal jou herstel niet bevorderen. Het is ook oké om vast te stellen dat de klik er niet is.
  7. Als de juiste kennis ontbreekt
    Ik vind het goud waard als een goede coach eerlijk is over het ontbreken van bepaalde kennis. Hij of zij is ook maar mens en kan niet alles weten. Het is heel krachtig wanneer een coach  hier open over is en bij je aangeeft dat hij of zij hierover wil nadenken en er later bij je op terug wil komen. Of je eventueel doorverwijst naar een collega.

Hoe denk jij hierover?

Helpt deze blog jou? Deel hem ook gerust met een vriend(in) of familie.

Pin It on Pinterest