Iedereen voelt zich weleens onzeker. Over iets wat je doet, wat anderen van je vinden of keuzes die je moet maken. Dat is logisch. Niemand kan 100% zeker van zichzelf zijn. Het is dus normaal om ergens aan te twijfelen.
Onzekerheid kan nuttig zijn. Je (her)overweegt dingen voor jezelf. Soms maak je daardoor andere of betere keuzes. Daardoor voel je jezelf zekerder. Je staat achter jouw besluit.
Onzekerheid kan ook onhandig zijn. Misschien is dat nog wel een understatement… Het kan echt een probleem vormen. Als je je zodanig onzeker voelt dat het je leven in de weg staat. Dan is het absoluut niet meer helpend om onzeker te zijn. Dan zit je voor je gevoel vast en ga je steeds negatiever over jezelf denken.
Dan bepaalt het je leven. Als het de overhand krijgt, durf je andere mensen niet meer onder ogen te komen want je bent bang wat ze van je vinden. Of je stopt met dingen omdat je bang bent dat je het niet kunt. Of je begint er überhaupt niet aan omdat je bang bent om te falen. Als het je steeds meer in de weg zit, kan het zorgen voor psychische klachten zoals angst, piekeren en somberheid. Soms zelfs depressiviteit.
Herken het!
Herken jij je in één of meerdere van de volgende uitspraken en/of gedachten?
– Ik ben niet goed genoeg.
– Ik twijfel aan alles wat ik doe en daarom zoek ik bepaalde situaties of mensen liever niet op.
– Vinden anderen me wel aardig? Of mooi?
– Ik ben niet mooi. Ik ben te dik.
– Ik kan het niet.
– Ik kan niet kiezen want ik twijfel continu.
– Ik wil anderen (en mezelf) niet teleurstellen/falen. Ik schaam me of voel me schuldig als dit wel gebeurt.
Zeg jij dit tegen jezelf?
Dan heb je voortdurend bepaalde verwachtingen van jezelf. Die gaan veelal over dingen die je zelf bedacht hebt zoals een ideaalbeeld waaraan je wilt voldoen. Waaraan je moet voldoen, van jezef. Hoe je eruit moet zien, wat je moet kunnen/presteren en hoe je je bij anderen moet gedragen. Eisen stellen aan jezelf. Daar is op zich niks mis mee. Alleen moeten ze wel waar en haalbaar zijn en is het niet de bedoeling dat je er onzeker van wordt.
Is onzekerheid normaal?
Natuurlijk! Bijna iedereen is weleens onzeker. De een heeft er alleen wat meer last van dan de ander. Het is dus niet gek om je onzeker te voelen. Het wordt pas een probleem als het grote delen van je leven beheerst. Wanneer het je remt in je ontwikkeling met sociale contacten, relaties en in je studie of werk.
Hoe kun je hier mee omgaan?
Ieder persoon is wel ergens goed in en, zoals ik al zei, iedereen is weleens onzeker. Iedereen heeft sterke en minder sterke eigenschappen. Niemand is perfect! Het is belangrijk dat je jezelf kent, accepteert en waardeert. Als jij jouw minder sterke eigenschappen in kaart brengt en accepteert, zie je ook jouw sterke eigenschappen en jouw kwetsbaar mooie ik. Jouw kracht!
Dus:
1. Stop met twijfelen aan jezelf –
Merk je dat dat nog niet zo gemakkelijk is, werk aan een groter zelfvertrouwen! Je kunt structureel iets tegen onzekerheid doen.
2. Schrijf erover –
Wat gebeurt er in onzekere situaties? Achteraf valt het altijd mee.
3. Leg de lat lager –
Jouw perfectionisme houdt je onzekerheid vast. Accepteer dat je niet overal goed in kunt zijn en dat ook jij fouten mag maken.
4. Deel je gedachten en gevoelens –
Als je iemand in vertrouwen neemt, dan zul je herkennen dat je niet de enige bent die onzeker is. Het is zo fijn als iemand even naar je luistert.
5. Laat de doemscenario’s los –
Als je eerlijk naar jezelf bent, dan weet je dat hetgeen waarvoor je zo bang bent niet gebeurt. Dus laat de negatieve gedachten los!
Met welke tip ga jij het eerste aan de slag?