Wanneer je uit een periode van ondervoeding komt, kan je extreme honger ervaren.
Zelf heb ik hier ook last van gehad toen ik herstelde van anorexia.Ik vond het ook extreem moeilijk.

Wanneer je extreme honger hebt en dit ongemakkelijk vindt, het twijfels bij je oproept of dat je voelt dat er een maatschappelijk oordeel op zit, dan kan het je helpen om deze honger eens op een andere manier te benaderen. Namelijk vanuit de kant van je lichaam zodat je beter begrijpt waarom je de extreme honger ervaart.

Het is de taak of het doel van je lichaam jou te laten leven

Alles wat je lichaam doet, elke hartslag, elke ademhaling, elke kleine activiteit, elke cel die telkens weer wordt vernieuwd. Je lichaam doet dat allemaal alleen om ervoor te zorgen jou te laten overleven.

Wanneer je in korte tijd veel afvalt, je hebt ondergewicht of je hebt een groot tekort aan voedingsstoffen en -waarden, dan ziet je lichaam dat als een bedreiging voor jouw overleving. Te weinig eten is een ernstig risico want dat kan ertoe leiden dat je op een bepaald moment overlijdt. Wanneer je niet eet, is dat voor je lichaam te allen tijde een levensbedreiging. Dit alles zorgt ervoor dat je lichaam daarop reageert met honger.

In het geval van extreme honger hebben je lichaamscellen meer honger dan je maag aan kan. Dat is precies de reden dat je kunt eten, eten en nog eens eten en je hongergevoel aanhoudt terwijl alles in jou zegt dat je vol zit. Dat komt doordat je lichaamscellen nog lang niet verzadigd zijn.

Extreme honger voel je pas wanneer je jezelf toestaat weer meer te eten

Vaak maakt extreme honger onderdeel uit van vroegtijdig herstellen van een beperkende eetstoornis. Maar dat hoeft niet. Ook al eet je al een langere periode weer genoeg, dan nog kan je de extreme honger ook op een later moment (wederom) ervaren. Op het moment dat je lichaam ooit in je leven een ernstig tekort heeft ervaren, vergeet deze dit niet meer zo makkelijk. Het overlevingsmechanisme van je lichaam wordt automatisch aangezet zodra je weer begint met het beperken van je voeding of zodra je beperkende gedachten hebt. Dan zal de extreme honger dus opnieuw aangemoedigd worden.

Als je luistert naar je lichaam en toegeeft aan de extreme honger, en dus méér eet, dan kan het snel voorbij zijn. 
Wat is snel? Denk aan na een aantal weken tot maanden.
Gedurende deze periode zullen de frequentie en intensiteit van de honger verminderen. Daarnaast zul je ook gaan ervaren dat je vaker verzadigd bent, minder gericht op eten, meer energie krijgt en beter slaapt. 
Herinner jezelf eraan dat het proces voor ieder persoon anders is.

Wanneer je extreme honger hebt, zul je aankomen. Dat klopt.
En soms is dat ook nodig. Het kan ook voor komen dat je met het aankomen wat hoger uitkomt in je gewicht. Dat hoort erbij. Dat komt doordat de horen in je lichaam in je lichaam opnieuw gereguleerd moeten worden. Die lopen achter op je nieuwe gewicht want ze zijn nog gewend aan je ondergewicht.
Dat wennen kan enkele maanden duren. Weet ook dat niet iedereen hoger uitkomt in gewicht maar als dat wel gebeurt, hoef je niet in paniek te raken.

Ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan want jij moet ermee dealen. Toch is deze wetenschap wel fijn om te weten. Ik heb in hetzelfde schuitje gezeten en kan je vertellen dat het echt zo werkt en dat het goed komt.
Het is namelijk ook zo dat de meeste mensen het overbodige gewicht in één tot twee jaar, nadat de extreme honger gestopt is, vanzelf of met een paar kleine veranderingen weer herstelt.

Wat heb je te doen?

Het allerbeste wat je te doen hebt om door de extreme honger heen te komen, is luisteren naar je lichaam en eten op de momenten dat je lijf je dus vertelt dat je honger hebt. Je lichaam voelt dit oprecht goed aan en geeft dit ook altijd aan. 

Het helpt wanneer
👉 je hier geen oordeel op hebt
👉 je stopt met hopen dat het gevoel stopt
👉 je jezelf geen beperkingen of eetregels oplegt waardoor je minder gaat eten
👉 je stopt te vergelijken met wat anderen eten
👉 je stopt met compenseren of intensiever sporten voor dagen dat je meer hebt gegeten
Wanneer je één of meerdere dingen hiervan wel doet, helpt dat niet en wordt het zelfs erger.

Zorg er dus voor dat:
👉 je voedzaam eet en producten eet die je verzadigen
👉 je veel koolhydraten, vetten én ongezonde dingen eet
👉 je eet wanneer je honger hebt, ook op momenten waarop je dat als vreemd kunt voelen zoals vlak na een maaltijd of midden in de nacht
👉 je na een bepaald eetmoment geen andere maaltijd(en) overslaat wanneer je opnieuw honger hebt

Hoe je het ook wendt of keert je lichaam zal veranderen

Wanneer je herstelt van je eetstoornis heb je dat te laten gebeuren en tegelijkertijd kun je leren dit te accepteren. Het lijkt misschien nu niet haalbaar en misschien wel het eerste wat je kan overkomen maar weet dat in gewicht aankomen en zelfs licht overgewicht succesvolle signalen zijn. Dat wijst op lichamelijk herstel.

Kortom, luister naar je hongergevoel, eet en wacht rustig af tot het extreme hongergevoel minder wordt.
Houd hoop want geloof me: wanneer je deze stappen volgt, komt het goed en hoef jij verder niks te doen.
Hoe beter je je lichaam z’n werk laat doen, je lichaam leert vertrouwen en ernaar luistert, hoe sneller je lichaam en je voeding weer normaliseert.

Daarnaast heb je natuurlijk mentaal aan de slag te gaan.

Wat doe jij wanneer je (extreme) honger voelt?

Pin It on Pinterest