Heel vaak worden de woorden ‘eetprobleem’ en ‘eetstoornis’ door elkaar gebruikt. Soms wordt zelfs gedacht dat het allebei hetzelfde is. Dat is natuurlijk niet zo, een eetprobleem is niet hetzelfde als een eetstoornis. Als je problemen hebt met eten, dan heb je niet direct een eetstoornis. De grens hiertussen is soms vaag. Het grootste verschil is dat een eetstoornis een negatieve invloed heeft en grip krijgt op je totale leven en functioneren. Het beheerst iemand volledig. Bij een eetprobleem is dat niet zo.
Neem een eetprobleem serieus
Een eetprobleem is wel écht een opgave en moet serieus genomen worden.
Je hebt een eetprobleem als je geregeld denkt dat je te dik bent en hier wat aan wilt doen. (Social) media kan hierin een rol spelen waardoor je wilt voldoen aan het “ideale plaatje”. Een eetprobleem begint eigenlijk onschuldig. Je wilt gewoon wat afvallen of opletten wat je in je mond stopt. Je hebt periodes dat je teveel of juist te weinig eet. Je ervaart soms controleverlies maar na een eetbui of een paar dagen vasten kun je jezelf vrij vlot weer herpakken. Je bent veel met eten bezig en voelt je vaak schuldig als je iets hebt gegeten waarin veel calorieën zitten. Ook vind je jezelf te dik als je in de spiegel kijkt.
Toch beheerst het je leven nog niet want je spreekt nog wel af met familie en vrienden. Ondanks dat je niet lekker in je vel zit. De gevolgen hiervan zijn oprecht naar en je kunt er lichamelijk ook klachten van ervaren, zeker bij (ernstig) overgewicht. Jouw leven staat alleen nog niet zo op z’n kop als bij een eetstoornis. Wel is het zo dat… als je een eetprobleem niet op tijd behandelt, kan het een eetstoornis worden. Zelfs zonder dat je het zelf door hebt.
Een eetstoornis heeft de regie over je leven
Bij een eetstoornis neem je je elke dag voor zo min mogelijk te eten. Elke dag word je wakker met de gedachte aan je gewicht. Je weegt je dan ook dagelijks en het getal dat je ziet, bepaalt de stemming op jouw dag. Je houdt het zo lang mogelijk vol om zo min mogelijk te eten. Toch komt er op de dag een moment waarop je wel iets moet eten. Ook al is het een klein beetje. Ook al is het bijv. een appel of stukje komkommer. Je voelt je er achteraf schuldig over. Het kan ook zijn dat je juist allemaal lekkere dingen koopt, een eetbui krijgt en alles snel opeet. Ook dat levert schuld en schaamte op. In beide gevallen wil je compenseren. In het eerste geval eet je morgen (bijna) niks meer en in het tweede geval ga je braken (of denk je hieraan).
Dit alles heeft ook veel invloed op jouw omgeving want afspreken met anderen lukt niet meer. Ook focussen op je werk lukt niet meer. Je bent alleen maar bezig met je lichaam, je gewicht en hoe verschrikkelijk je jezelf vindt. Je hebt een eetverslaving ontwikkelt. Een eetstoornis is echt een psychische aandoening waarbij je de controle over je eetpatroon kwijt bent en obsessief bezig bent met je eten, je lichaam en/of je gewicht. Je kunt niet meer helder denken, voelen en handelen. Niet meer jezelf zijn. Je bent niet meer voor rede vatbaar omdat de angst autoritair, overheersend en immens groot is.
Als eten je leven beheerst…
Denk je nu dat je een eetprobleem of eetstoornis hebt, weet je dit of twijfel je eraan, dan wil ik je op je hart drukken om hulp te zoeken. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om te praten over je problemen en de strijd aan te gaan. Hoe sneller je dat doet, hoe beter. Je raakt namelijk steeds verder verstrikt in de worsteling.
Ergens wil je er misschien wel met iemand over praten. En een stemmetje in jou zegt ook dat je er beter niks over kunt zeggen tegen een ander want de eetstoornis voelt ook vertrouwd… Als geen ander begrijp ik dat je bang bent, je schaamt en je onzeker voelt hierover.
Weet dat eetproblemen en -stoornissen veel voor komen. En nogmaals: hoe eerder je hulp krijgt, hoe beter. De kans op herstel is het grootst als je hulp zoekt voordat je eetprobleem een eetstoornis wordt.
Praat erover
Het is supereng en tegelijkertijd enorm krachtig om je problemen met iemand te delen en diegene in vertrouwen te nemen. Ook al voelt dat nu nog niet zo. Ik weet zeker dat je jezelf later dankbaar zult zijn dat je je nu kwetsbaar durft op te stellen. Weet dat je bij mij altijd terecht kunt. Ik bied je een veilige omgeving en help je heel graag om de balans weer te vinden en de grip op je leven terug te krijgen.
Merk je nou dat je veel herkent in mijn verhaal, je twijfelt en/of je voelt dat je er wel over wilt praten, bel of mail me gerust, of stuur me een DM of chatbericht. Je staat er niet alleen voor!