Iedereen wil graag in verbinding zijn.
Iedereen wil geliefd en gewaardeerd worden.
En vaak zoeken we dat in de buitenwereld.

Alleen werkt het niet.
Want wat als je negatieve zelfbeeld wordt bevestigd?
Je kunt nog zoveel lieve mensen om je heen hebben.

Wanneer niet wordt voldaan aan jouw verlangen naar liefde en waardering dan word je teleurgesteld.
Dan voel je je niet gezien, gehoord en geliefd.
Je staat niet in verbinding en voelt pijn.

Zo neemt je verlangen naar verbinding alleen maar meer toe.
Je lijkt vast te zitten in deze vicieuze cirkel.
Toch kan het anders!

Voelen wat je voelt en weten waar je naar verlangt

Ik geloof erin dat de weg naar verbinding naar binnen gaat. Je hebt eerst die verbinding met jezelf te maken alvorens je in verbinding met anderen en de wereld kunt zijn. Je hebt eerst goed voor jezelf te zorgen. Voor je gedachten, gevoelens en gedrag. Dat vind je niet buiten jezelf. Je hebt bewust te zijn van jezelf en liefde te hebben voor jezelf. Stel je voor dat je niet van jezelf houdt, hoe kan je dan van een ander houden?

Nu hoor ik je bijna denken ‘Hoe kan ik van mezelf houden als ik niet met mezelf in verbinding ben?’
Dat is een hele goeie vraag.

Hoe kom je in verbinding met jezelf?

Wanneer je langere tijd niet lekker in je vel zit, in een burn-out, een eetstoornis hebt of misschien minder levenslust hebt kan het voelen alsof je jezelf kwijt bent. Dat je niet meer zo goed weet wie je eigenlijk bent, wat je belangrijk vindt en wat je wilt in het leven. Het kan voelen alsof je in een soort rijdende trein zit die maar niet stopt en waarbij je ook bang bent om deze te stoppen. Zelf heb ik jarenlang in deze trein gezeten en was het ergens ook helpend om die trein maar te laten rijden. Dan hoefde ik niet stil te staan bij mezelf. Was het echt helpend? Nee! Daarom heb ik hem uiteindelijk wel stilgezet.

Ik zette hem niet stil omdat ik bang was. Bang om te voelen, mezelf kwijt te raken en negatieve oordelen van mezelf en anderen te krijgen. Het tegendeel was waar. Ik hoefde niet langer te overleven. Ik kwam erachter dat ik mezelf de kans gaf te veranderen en groeien.

Het is tijd om ook jouw trein stil te zetten.

Ga voor jezelf eens na in hoeverre jij de verbinding met jezelf bent kwijtgeraakt.
In hoeverre heb je last van:

  • continue vermoeidheid die ondanks het vele slapen maar niet verdwijnt
  • gebrek aan energie, ook bij activiteiten die je normaal gesproken leuk vindt en waarvan je energie krijgt (dat ervaar je nu niet meer op deze manier)
  • snel geïrriteerd zijn
  • spanning in je lijf, in je schouders, nek en/of rug
  • je minder kunnen concentreren
  • jezelf het liefst willen opsluiten en zo min mogelijk mensen willen zien

Wanneer je je hierin herkent, wordt het tijd de verbinding met jezelf te herstellen. Je mag leren inzien dat je een kwetsbaar mooi mens bent, dat jij ertoe doet, dat je vanuit je zijn leeft en de liefde voelt stromen. Om deze verbinding met jezelf (weer) te voelen, heb je een aantal stappen te zetten en deze deel ik graag met je.

  1. Luister naar je lijf

Doordat je in de rijdende trein zit, sta je te weinig of niet stil. Je lichaam geeft vaak wel aan hoe je je daadwerkelijk voelt maar als je weinig of niet stilstaat, voel je je lichaam niet. Het is belangrijk dat wel te doen. Sta dus vaker stil, doe niks en luister naar wat je lijf je te vertellen heeft.

2. Kies voor jezelf

Als je een beetje op mij lijkt, dan ben je geneigd snel of overal ‘ja’ op zeggen. Terwijl je soms wel duidelijk een ‘nee’ voelt. Kies je dan toch voor de ‘ja’ dan ga je over je eigen grenzen heen. We willen er zo graag voor een ander zijn, een ander niet teleurstellen of wat ook. Alleen is het belangrijk dat je luistert naar jezelf én kiest voor jezelf, ondanks dat je daarmee iemand kan teleurstellen. En die teleurstelling is vaak iets dat je voor een ander invult want het is maar de vraag of je iemand echt teleurstelt.

3. Zoek de natuur op

Ik heb ervaren dat het zijn in de natuur ervoor zorgt dat ik beter functioneer. Als ik in de buitenlucht ben geweest, kan ik me beter concentreren, zit ik lekkerder in mijn vel en kan ik dingen beter aan. Het lukt ook beter om negatieve gevoelens en gedachten uit te zetten en om te buigen.

4. Sta eens stil bij wat jij belangrijk vindt

Weet je wat je belangrijk vindt? Wat zegt dat over jou? Wanneer je jezelf hiervan meer bewust bent, lukt het ook beter om bij je kernwaarden te blijven. In hoeverre lukt jou dit al of heb je geen idee waarover ik het heb?

5. Je gevoelens mogen er zijn

Sta eens stil bij je gevoelens. We zijn geneigd nare gevoelens uit de weg te gaan omdat dat op de korte termijn fijn(er) voelt. Alleen bouw je daarmee op de lange termijn spanning op, en dat kan lijden tot mentale en fysieke klachten. Wees jezelf ervan bewust dat je naast fijne gevoelens ook minder fijne gevoelens mag ervaren. Deze mogen er ook zijn, én je mag erover praten.

Nu ben ik benieuwd wat je herkent en welke stappen je al hebt gezet.

Weet in ieder geval dat je de verbinding met jezelf nooit helemaal kwijt kunt zijn. Wanneer de verbinding met jezelf zoek is, zit hij gewoon ergens verstopt. Aan de hand van bovenstaande stappen kan je de verbinding met jezelf (weer) voelen. Lukt het nog niet helemaal alleen? Zoek dan hulp! Dat is niet zwak. Dat is ook niet gek! Ik sta graag naast je zodat je de verbinding met jezelf weer vindt, herstelt en je inziet en voelt dat je een kwetsbaar mooi mens bent.

Hoe ziet die verbinding met jezelf er bij jou nu uit?
Laat het me weten.

Pin It on Pinterest